OBLIO HOUSE / AIA Albq., 2009 Design Award / AIA NM, 2011 Design Award / Su Casa 2012 Featured Article

Oblio House in Cedar Crest’s East Mountains is a study of intersection between circulation and topography.  Built on a steep site, the design organizes the house on two levels that step down the site .  The main entrance is at the upper level. Once inside, circulation doubles back in the opposite direction revealing views of the private natural sanctuary and accessing the guest quarters and study loft.  The lower level is accessed by stairs that are aligned with South Mountain.  This axis intersects the orthogonal geometry of the lower level, living area.  The lower level contains:  open living / dining / kitchen area and the master bedroom suite.  These areas open out onto a terrace that sits within the natural wooded landscape.  The house is constructed of polished concrete floors, insulated concrete forms (ICF), and recycled wood stud framing.  Exterior finishes are stucco and rusted metal roof and wall panels.  The house utilizes passive solar photovoltaic and hot water roof panels for electricity and in-floor heating.  Rain water is collected into underground cisterns for landscape irrigation.

 

EDWARD FITZGERALD / ARCHITECTSPROJECTSSTUDIO CONTACT HOME